Нуклеотиди — це сполуки, що містяться в складі нуклеїнових кислот, багатьох коферментів та інших біологічних сполуках, які є у всіх клітинах живих організмів і зберігають у собі інформацію про структуру білка, наявні ознаки та контролюють над процесами росту, репродукції та метаболізму.
Функції нуклеотидів
Нуклеотиди в живому організмі здійснюють велику кількість найважливіших біологічних функцій, а також беруть участь у величезній кількості фізіологічних процесів.
Нуклеотиди в складі коферментів беруть участь у великій кількості процесів обміну речовин, наприклад, флавінаденіндінуклеотид (ФАД), нікотинамідаденінуклеотид (НАД) і НАДФ — його фосфорне похідне.
У формі монофосфатів, дифосфатів і трифосфатів нуклеотиди у вільному стані входять до складу органів і тканин.
Нуклеозидтрифосфати — нуклеотиди, що містять три залишки фосфорної кислоти — виступають у ролі макроергічних сполук і безпосередніх попередників у біосинтезі нуклеїнових кислот.
Найбільшим значенням має аденозинтрифосфорна кислота (АТФ), позаяк це безпосереднє джерело й універсальний акумулятор енергії, необхідної для різних процесів життєдіяльності.
Уридіфосфорна кислота (УДФ) бере участь у вуглеводному обміні та є переносником залишків моносахаридів.
Цитідинфосфати відіграють схожу роль, але вже в обміні ліпідів.
Гуанозинтрифосфат (ГТФ) забезпечує біосинтез білка. А циклічна аденілова кислота (цАМФ) має важливу функцію представника у діях гормонів.
Казеїновий білок
Казеїновий білок, як і сироватку, отримують із коров'ячого молока. Грубо кажучи, 80% білка, що міститься в молоці, становить казеїн, а 20% — сироватка. Казеїн — нерозчинне з'єднання (тобто тверда частина молочного білка).
Можливо, вам доводилося чути про казеїну в контексті казеїнату кальцію, який утворюється у разі взаємодії іонів кальцію.
Завдяки желеподібній консистенції казеїн використовується не тільки в складі спортивних добавок, але й застосовується для виробництва зв'язувальних речовин і наповнювачів, а також є одним з основних інгредієнтів у сироваренні. Треба також додати, що сполучні властивості казеїну знайшли застосування у виробництві клеїв і пластмас.
Але не варто бігти за тюбиком клею «Момент». Спортивні добавки на основі казеїну — ось що є цінним джерелом білка.
Приймання казеїну
Казеїн рекомендується вживати в тому разі, якщо необхідно збільшити добове приймання білка. Особливо підходить людям, схильним до алергії на такі джерела білка, як сироватка та яйця.
Казеїн, як і сироватку, можна використовувати для приготування різних коктейлів як вранці, так і ввечері. Однак у зв'язку з уповільненим засвоєнням казеїну та тривалим виділенням амінокислот, до нього часто використовуються тоді, коли людина планує тривалий час перебувати без їжі.
Так, багато хто вживає казеїн на ніч, розраховуючи, що слабозасвоюваний білок зможе запобігти процесу катаболізму (розпаду м'язів). Достовірні наукові дані, що підтверджують доцільність приймання казеїну на ніч, відсутні. Однак вченими було встановлено, що приймання казеїну у вечірню пору знижує темп розщеплення білків — це несе певну користь у плані набору м'язової маси.
Інструкція із застосування: по одному флакону (10 мл) 2-3 рази на день за 40 хв до прийняття їжі або через 2 год після. Рекомендується збовтувати перед вживанням.
Протипоказання:
- вагітність
- індивідуальна нестерпність.
Паковання: 6 фл х 10 мл.
Зберігати: у недоступному для дітей сухому та прохолодному місці.
- Ціна: 270 ₴/упаковка